T.C Sağlık Bakanlığı

İl Koordinasyon Birimi

7. Koordinasyon Değerlendirme ve Planlama Toplantısı



Sağlık Bakanımız Sayın Dr. Mehmet Müezzinoğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada il sağlık müdürleri, genel sekreterler ve halk sağlığı müdürlerinden başarı beklediklerini söyleyerek, "Sizlerden tek başınıza başarı beklemiyoruz. Birlikte başarabilmenizi istiyoruz" dedi. Sayın Dr. Müezzinoğlu, amaçlarının bu üçlü yapıyı daha da güçlü hale getirebilmek olduğunu belirtti.

Sağlık alanında alın teriyle birçok başarılara imza attıklarını belirten Sayın Dr. Müezzinoğlu, “Antalya'da sizlerden alın teri değil, beyin teri istiyorum, daha güzele, daha iyiye, daha doğru hedeflere gidecek beyin terini merkeze alın" dedi.


“Bilim ve Ar-Ge çalışmalarında iddialı olmalıyız”

Türkiye'nin sağlık alanında sadece sağlık hizmetini çok iyi sunan bir ülke olma başarısıyla yetinemeyeceğini anlatan Sayın Dr. Müezzinoğlu, Türkiye'nin sağlıkta bilim, Ar-Ge, üretim alanında iddialı olmak zorunda olduğunu söyledi. Bunun için yasanın meclisten geçtiğini belirten Sayın Dr. Müezzinoğlu, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı'nın kuruluş aşamasına geçtiğini ifade etti.

Sayın Bakan Dr. Müezzinoğlu, "İnşallah, Başkanlığın kuruluşu bir ay içinde tamamlanacak. Kanser enstitüsü, akreditasyon enstitüsü, hemen peşinden bioteknoloji enstitüsü ve diğerleri çok hızlı bir şekilde kurulacak ve kurumsallaştırılacak. Türkiye, sağlıkta katma değer üreten, Ar-Ge' ye önem veren, sağlık alanında ürettiklerini tüm dünyaya sunabilen bir ülke olmak zorundadır. Türkiye, sağlık camiasının beyin terini, dünyaya hizmet ettiği alanları mutlaka açmak zorunda ve bu alanlarda iddialı olmak durumundadır" şeklinde konuştu.

Bir ay içerisinde Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin de kuruluşunun gerçekleşeceğini kaydeden Sayın Bakan Müezzinoğlu, bununla eğitim araştırma hastanelerini çok daha farklı konuma geleceğini dile getirdi.

 

“Ev Ziyaretleri, Masa başından daha faydalı”

Sayın Dr. Müezzinoğlu, her gittiği ilde olağanüstü bir program olmadığı takdirde iki saatini o ilde sağlık hizmeti almış hasta ziyaretlerine ayırdığını belirterek, "Orada yeni doğum yapmış, yoğun bakımdan çıkmış veya ameliyat olmuş en az üç hastamızın evine habersiz gidiyorum. İki yıllık Bakanlık süresince salon toplantıları ve masa başında yöneticilerle yaptığım toplantılarda yakalayamadığım birçok problemi veya çok basit sorunu o evdeki hastadan, hasta yakınından yakalama imkânı bulduk.” dedi.

Sayın Bakan Müezzinoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: “İnşallah, Türkiye genelinde 7-8 bin yöneticimizle her ay, 10 eve ziyarette bulunacağız. Bu kişiler, aile hekimliğinden, 112 acil hizmetlerinden hizmet almış olan, doğum yapan, ameliyat olan, yoğun bakımdan çıkan, diyabet veya kronik böbrek hastası vatandaşlarımız olacaktır. Yöneticilerimizin bu ziyaretleri eşleriyle birlikte gerçekleştirdiği takdirde daha verimli olacağına inanıyorum. Başta il sağlık müdürümüz, genel sekreterimiz, halk sağlığı müdürümüz, yardımcıları, yani hastanelerdeki bütün yöneticilerimiz için geçerlidir. Bu uygulama, 1 Şubat itibariyle ülke genelinde başlayacak ve yöneticilerimiz vatandaşımızın kapısını çalacaktır.”


“Alo Uyuşturucu Hattı”

Uyuşturucuyla mücadele de, önleyici ve koruyucu tedbirler konusunda son 7-8 aydır çok yoğun çalışmalar yaptıklarını kaydeden Sayın Dr. Müezzinoğlu, bu husustaki Acil Eylem Planını, ilerleyen günlerde sivil toplum örgütleri ve 8 bakanlığa sunacaklarını belirtti.

Sağlık Bakanlığı olarak Alo Uyuşturucuyla Mücadele Danışma ve Destek Hattı'nı kuracaklarını belirten Sayın Müezzinoğlu, şunları söyledi: “Anne ve baba asla suçluluk hissetmeden danışma hizmetini uzmanlarımızdan alabilecektir. Aile hekimlerimiz de aynı şekilde doğal bir rahatsızlıkmış gibi onlara yardımcı olacak ve eğitim vereceklerdir. Ayrıca Psikiyatri uzmanı olan tüm hastanelerde bağımlılık polikliniklerini yaygınlaştıracağız. Bağımlılık kapsamı içinde yalnızca uyuşturucu bağımlılığı bulunmamaktadır. Yapılan araştırmalar ışığında, korkarım ki, 3-5 yıl içerisinde kartopu gibi büyüyen teknoloji bağımlısı bir grup oluşacak. Sağlık hizmeti sunumunda;  bağımlılık alanına giren alkolizm, sigara, kumar ve teknoloji bağımlılığı gibi rahatsızlıklar yaşayan vatandaşlarımıza bağımlılık poliklinikleri ve servislerinde hizmet vermeliyiz. Zira, AMATEM bu hususta artık bir damga haline gelmiş ve aileler rahatsızlık ileri bir safhaya gelmeden buraya başvurmaktan çekinmektedirler.”

İki gün devam edecek toplantıya 81 ilden, il sağlık müdürleri, halk sağlığı müdürleri, kamu hastaneleri genel sekreterleri ve bakanlığın illerdeki diğer üst düzey yöneticileri katılım sağladı.